...::: Life is Just Full of Colors :::...

Friday, October 28, 2011

My Very First Egg Tart Ever

I was taking quite a long minutes to get started on blogging again since my very last entry..Yes it is almost a month passed by and due to the matter of time...I had my home being abandoned for quite some time..Well, here it start again..hmmm....huhhhhhh....~breathing in and out~

OK...as per requested by my niece to write this recipe in Malays..so I make it for you Dear starting from now on since this tags will become your reference book of cooking and baking...no harm and nothing scathe for sharing the knowledge..Here you go!

My very first attempt of Egg Tart


Resepi Tart Telur (inspired form MyResipi):
For pastry
  1. Buttercup (belah dua, ambik sebelah jaa)
  2. 80g gula ising
  3. tepung gandum (secukupnya smpi boleh uli jadi doh)
  4. 1 biji telur
  5. 1st esen vanilla
For filling (ikut sebijik-sebijik kat sini)
  1. 1 cawan susu cair
  2. 4 biji telur
  3. 1 cawan gula (kalau taknak manis boleh kurangkan)
  4. 1 cawan air
  5. 1 sm tepung kastard (bancuh ngan sikit air suam)
  6. 1 st esen vanila
  7. sedikit pewarna kuning (tak letak sbb kustard dah kuning)
Instruction of preparing:
Ehh silap...cara nak buat:
  1. Pukul gula ngan butter smpi sebati
  2. Masukkan telur ngan esen vanila, pukul lagi
  3. Masukkan tepung sikit demi sikit dan uli ngan tangan smpi jadi doh
  4. Sapu acuan dengan butter (utk. takmau bagi melekat)
  5. Tekan dalam acuan tart senipis yang boleh..takut nanti kembang dia naik sbb ada telur
  6. Cucuk2 dgn fork sbb nak bagi dia kurang mengembang
  7. Bakaq 5 minit, then tuang filling dia, bakaq lagi sampai masak (sampai filling dia keras tapi tak hangus..hahahahaa)
  8. Biaq sejuk pastu nanti boleh laa kluarkan dari acuan dia...dan.........makannn.....
* ada jugak terbaca, lepas tekan doh dalam acuan terus tuang filling and bakaq skali harung jaa..for the first attempt niii tak try laa pulak..

Untuk buat filling dia lagi laa senang..part ni aku suka....campur semua bahan..pukul sampai sebati..maka jadik laa dia...mudah kann...aku suka yg mudah2 dan senang...memang dasar pemalas!!

So peeps...chill out your mind and have fun to bake.. :-)
See ya...

Cheers ;-)








2 comments:

Papakeechee said...

rajin nya madam ni masak!!! one after another ... =) ... sila bake more and update more pics please ... TQ =)

Imma said...

Mengisi masa lapang bosan kat rumah..better dari I go on sleeping..hahaha...but dua2 aktiviti menggemukkan kan...kihkihkih..Jom jom jom..tgk pasni ada strawberry cheesecake plak.. ;-)

There was an error in this gadget