...::: Life is Just Full of Colors :::...

Friday, August 17, 2012

Biskut Dahlia a.k.a Semprit

Lama tak ber'blogging'..terasa hati nak mengabadikan sesuatu dalam nurkilan sepi niii (yang dah menyepi sekian lama) supaya tak hilang..ni kan ala-ala buku rujukan aku..hiks..

Actually nak simpan resepi biskut dahlia yang aku buat mlm tadi menjadi seperti yang diharapkan...Mak buyung berkepinginkan nak makan biskut semprit yang sedap dan gebu cair di mulut tuu..tapi provided takmau yang 'tunjuk-tunjuk'..nak yang hasil tangan sendiri punyaa...

Hasil dari google2 ke segenap ceruk blog dan sharing dari kawan2..maka terhasillah akhirnya apa yang menjadi ke-mengidam-an aku menjelang eidulfitri nii..Tadaaaa.....!!!!

Biskut dahlia a.k.a biskut semprit kegemaranku dulu..kini..dan selamanya..

OK..hasil dari kajian yang dah dibuat dan kompilasi bahan yang aku tambah tolak sendiri..maka dapat laa mcm yang kat tas niii...dan meh sini nak share buat tatapan dan rujukan kawan2 semua.. :-) pada tuan punya blog yang aku pon dah tak ingat banyak sgt aku buat sumber rujukan kajian nii..mohon halal yaa...moga makin bertambah murah rezki kalian..Aminnnn...

Ingredients:
225 gm of butter (I used buttercup)
110 gm icing sugar
2 biji egg yolk
1/2 tsp rose essence
70 gm corn flour
120 gm custard powder
170 gm flour
egg yolk color (2-3 drops)
red cherry (tiny cuts)

Instructions:

  1. Finely mix butter and icing sugar
  2. Add in the egg yolk and rose essence and mix them finely again.
  3. Sift all the flour together and mix into the mixture little by little.
  4. Press dough into pan using molds.
  5. Heat the oven at about 10 minutes
  6. Bake them for 20 minutes at 160 degrees.
  7.  Cookies are ready to be store when they are turns cold in room temp.
Selamat laaa mencuba buat semua yaa...
~Salam Eidulfitri..Maaf Zahir Batin~

Happy baking peeps.. ;-)








Wednesday, April 25, 2012

Colors of My 'Nine-Ten's" Journey

AL-KISAH 'GYNAE VISIT' pun BERMULA

It's not just hanged here, we decided to get the confirmation from specialist about the result since some people get the decision wrong even the result from the kit show 'two-lines' but I prefer to get the consultation on what the real happened from those specialist.

Me and hubs decided to go for gynae at Women Specialist Clinic, Bukit Jambul, Dr. Tan to get advise and consult about the confirmation..But some people might asked why not Dr. Rosita at Pearl Maternity Hosp..entah..aku pon takdak jawapan..Taktau kenapa aku memilih Dr. Tan..May be sebab selama we are planning to get for new member in our faamily..I more often jumpa Dr. Tan untuk khidmat nasihat..

On Friday (April 20th), we went to consult Dr. Tan at Women Specilist Clinic he he had ran through an ultrasound on me...Most thank you to his great wish when the screen shows..I AM 6-week PREGNANT..!!!! Thank God..I am even more than happy than a gay could feel..hahahahahaa...Syukur alhamdulillah...


Dengan ini..maka berakhirlah sudah penantian kami selama hampir 3 tahun..tamatlah jua segala kerisauan..terjawab akhirnya setiap soalan kalian..Alhamdulillah..Syukur ke hadratMu Ya Tuhan dgn kurniaan yg paling berharga ini..Mohon doa kalian semua lepas nii agar segala urusan dipermudahkan dan selamatkan perjalanan ini...Ameeennn...Yaaa Rabb..








Thursday, April 12, 2012

My "Nine-Ten's" Journey Just Started

Seriously unbelievable bila pernantian yang selama hampir 3 tahun niii memberitakan tentang sesuatu yang amat menggembirakan hati dua insan..Me and hubby...

It's all started when I got my menstrual cycle delayed t about 8 days but that time I don't really put any hopes since few months back I got that delayed symptoms every months due to massage treatment that I went through with maksu..

My breast became so stressful not just like I was carried my 1st baby long time ago that I could still remember..What that make me feel sooooo full of worried was when the pain comes at all time only at armpit side of the both breast that brought me and hubs to consult with Dr. Rosita @Pearl Maternity Hospital..


Guess what she said that time..the ultrasound result showed that it seems 'macam nak ada..' but not really clear and dragged me into the urine test..and a little bit frustrated feeling when the result shows it was negative even after more than half n hour we were in the Doc's room..

Dr. Rosita then said then we need to wait another a week to see if the menses to come might be slightly later than usual..after that then only we could decide whether to go for full scan or mammogram or what not and the result make me even more worried..But all are back to God decision..

And after the days passed by..I feel like something awkward in my lil boy behavior..He seems like to talk about adik and baby until one fine day when I brought him to a mini-market to buy some groceries stuffs..he suddenly ran here and there and after that came back to his mom and kiss me on my tummy with his child smiled..then I asked him why and he simply said.."yerlaaa..Danish cium adik..."... Owh God what are the implicit answer You are giving..

Once done with the stuffs shopped..I straight away headed to the pharmacy near by which was a walking distance from the mini-market to buy a pregnancy-test-kit..And when the nightfall came after done with my showering business, I did the test and guess what was the result after almost half an hour the stuff left aside...Tadaaa.......
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
********
****
****
****
****
****
****
****
****
****
***
**
*
SYUKUR ALHAMDULILLAHHHH YA ALLAH..
SESUNGGUHNYA PEMBERIAN INI SANGAT BERMAKNA BUAT KAMI...


Danish is going to be a big brother soon..Well you are all grown up my lil-boy.. :-)
I'll be a mak-buyung again..What a happiest moment that we are waiting for all this while..
But too much to prepare again since I am like going through like my first pregnancy after  looooong rest..mentally and physically..May God blessed and make ease of all..Aminnnn...








Sunday, December 11, 2011

Moist Brownies Cake

Menda alah 'moist brownies' nii dah lama aku nak blog out tapi asyikkkk laaa tak berkesempatan...One thing I just would like to tell you peeps, my very first attempt for it pun dah super duper successfull..Which make me more and more confident to bake it again and again seriously..And jangan tak percaya, I managed to came out with few orders from friends..and again, credit to myself..

Resepi..?? ni tahap kemalasan berganda nak taip..tengok jaa laa kat sini..And as usual..mintak halal resepinyaa yaa Kak Hana..sumpah sedap dan tak jemu ulang makan but still tak leh lawan sifu laah kann..And most important thing is, Mr. Hubby and the son really really really love it.. ~sengih sampai telinga sambil hati berbunga-bunga~


The veeeeery first attempt of it...tak tahannnnn......
membawak kepada tempahan pertama cik Ct Noor yang sama tak tahan tengok
the overindulgence of the chocolate.. ~wink~ 

dan makanyaaa..terhasillah yang niii..khas utk Ct Norr menyambut anak sedaranya yang
datang dari Perlis.. ;-)

After all those attempt, i made up my mind to try it as a cupcake, and here the outcome..
With the same recipe but this one I put it in cups and reduce the time of baking to 20 minutes..
Extremely marvelous I tell you..as the ganache chocolate was soooooo mouth watery.. ;-)

This is for one of my student to celebrate her parents 23rd Anniversary..
Thanks Dear.. ;-)

And this too..a bit improved...Order from one of a friend of mine too..
with the theme for kiddos..
Thanks dude..

Wahhhh...aku rasa sungguhlaaa teruja bila tengok hasil kerja tangan aku nii...mudah-mudahan dimurahkan rezki oleh Allah untuk jadi lebih baik dari yang ada sekarang...Aminnn..


Happy baking and have a nice moment with it..

Cheers  ;-)







Apam Polka Dot

My very first try to make this apam polka dot and I did it even the shape doesn't turn out up to the expectation but the looks doesn't tells the real taste I bet you..hihi...in anyway..I will always to give a very high credit to myself..Anak pun ulang makan tak berenti...Proud to be as I am..hahahahaa...

OK..jom mula cerita apa kisah di sebalik the insist-ness nak sangat buat apam polkadot nii...First of all..tengok ramai yang buat nampak mcm senang sbb main kukus2 jaa..rupa sedapp plak tuu..I always like to terjah when it comes to the simple simple one.. ~padan muka aku..tertipu~

Second is...aku tengok rupa dia comel-comel sangat, sampai teruja nak jugak buat sendiri..sebab kalau order macam tak puas hati perut punya lahh..

The third, anak duk tunutut berhari2 dah..sampaikan dua tiga hari bila bangun dari tidoq pagi2 tanyakan apam polkadot..so hari ni buat jugak! chaiyukk!!

The fourth...incik hubby kata lama tak nampak pakai mixer dia beli tuu since the very last time is masa buat kuih raya bulan posa hari tuu..hihihii..apa ke tidaknyaa..kek moist brownies aku yang org duk gila pesan skrg tak payah guna mixer..unless laa kalau ada org pesan ciskek, maka akan berkhidmat laa jugak mixer tuu..in anyway..I love you to the bits my dear Mr. Hubby for all your none-stop support..mmuahhss..

Woi woi woi...banyak pulak cengkadak hang duk merepek sampai nak jiwang2 plak dah niii..resepi tak kluaq2 pun lagi..ok ok...here you go..aku blajaq buat punn dari sini jaa...apa2 pun nak ucap tima kasih sayang yang tak terhingga kat CikTom..mintak halal laa erkkk resepi nii...hihi..moga makin murahhhh rezki cik Tom..aminnn..
Walaupun tak semenggah rupa..janji sodapp...

Bahan-bahan (utk ~50 biji apam polkadot cup 1.5")
  • 3 biji telur gred A (dari peti sejuk)
  • 275g tepung gandum
  • 220g gula halus (aku guna gula castor 200g ja)
  • 150ml susu segar/cair (aku guna susu cair)
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh 'ovalette'
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Blueberry filling ( nak guna strawberry/kaya/etc pon boleh)
Cara-cara nak buat:
  • Pukul telur dan gula castor pada kelajuan max sampai kembang, gebu dan putih melepak
  • Masukkan susu cair, tepung gandum yg diayak bersama baking powder, ovallette ikut turutan, mix sampai sebati. Kemudian masukkan esen vanila, dan mix lagi sampai sebati.
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, warnakan ikut warna kesukaan, kemudian masukkan adunan berwarna tadi ke dalam piping bag.
  • Paipkan adunan ke dalam mangkuk kertas hinggap aras separuh, kemudian masukkan filing (piping is the easier way) kemudian paipkan lagi adunan sehingga hampir penuh paper cup tuu.(boleh guna warna yang berbeza kalau suka a.k.a kalau rajin)
  • Buatkan dot-dotnya.
  • Kukus pada api sederhana selama 15-20 minit atau sampai masak laa menda alahnyaa..hihi..
  • Siap..!! Tadaaaaaaaaaaa....!!!
Berasak-asak laa dalam tray nih dek takder tray utk letak cup tuu satu-satu..
Tu pasai tak bulat...hahahahaa..but dapat laa dua tray nii plus 'cup malas'
 yang kat bawah niii...



Cup-cup yang gabak ni gara-gara dah malas nak piping masuk dalam cup kecik2 tuu..
Plus masa dah tak mengizinkan, sbb nak pi USM, ada briefing pasal Danish nak masuk skul.

Dan ini adalah habuan yang dah di-ngap! oleh si kecik aku..Nampak sangat punya excited
lepas menahan hasrat berhari-hari lamanyaa..hahahahaa...Ni round satu..siap tapau lagi bawak pi USM..Dan balik pun duk ulang lagi...kagum mak..!! :-)

Ok peeps, have fun on baking as I do since it's really make me feel good..Hilang stress haku kalau layan baking activities just like all these..

Cheers;











There was an error in this gadget