...::: Life is Just Full of Colors :::...

Sunday, December 11, 2011

Apam Polka Dot

My very first try to make this apam polka dot and I did it even the shape doesn't turn out up to the expectation but the looks doesn't tells the real taste I bet you..hihi...in anyway..I will always to give a very high credit to myself..Anak pun ulang makan tak berenti...Proud to be as I am..hahahahaa...

OK..jom mula cerita apa kisah di sebalik the insist-ness nak sangat buat apam polkadot nii...First of all..tengok ramai yang buat nampak mcm senang sbb main kukus2 jaa..rupa sedapp plak tuu..I always like to terjah when it comes to the simple simple one.. ~padan muka aku..tertipu~

Second is...aku tengok rupa dia comel-comel sangat, sampai teruja nak jugak buat sendiri..sebab kalau order macam tak puas hati perut punya lahh..

The third, anak duk tunutut berhari2 dah..sampaikan dua tiga hari bila bangun dari tidoq pagi2 tanyakan apam polkadot..so hari ni buat jugak! chaiyukk!!

The fourth...incik hubby kata lama tak nampak pakai mixer dia beli tuu since the very last time is masa buat kuih raya bulan posa hari tuu..hihihii..apa ke tidaknyaa..kek moist brownies aku yang org duk gila pesan skrg tak payah guna mixer..unless laa kalau ada org pesan ciskek, maka akan berkhidmat laa jugak mixer tuu..in anyway..I love you to the bits my dear Mr. Hubby for all your none-stop support..mmuahhss..

Woi woi woi...banyak pulak cengkadak hang duk merepek sampai nak jiwang2 plak dah niii..resepi tak kluaq2 pun lagi..ok ok...here you go..aku blajaq buat punn dari sini jaa...apa2 pun nak ucap tima kasih sayang yang tak terhingga kat CikTom..mintak halal laa erkkk resepi nii...hihi..moga makin murahhhh rezki cik Tom..aminnn..
Walaupun tak semenggah rupa..janji sodapp...

Bahan-bahan (utk ~50 biji apam polkadot cup 1.5")
  • 3 biji telur gred A (dari peti sejuk)
  • 275g tepung gandum
  • 220g gula halus (aku guna gula castor 200g ja)
  • 150ml susu segar/cair (aku guna susu cair)
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh 'ovalette'
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Blueberry filling ( nak guna strawberry/kaya/etc pon boleh)
Cara-cara nak buat:
  • Pukul telur dan gula castor pada kelajuan max sampai kembang, gebu dan putih melepak
  • Masukkan susu cair, tepung gandum yg diayak bersama baking powder, ovallette ikut turutan, mix sampai sebati. Kemudian masukkan esen vanila, dan mix lagi sampai sebati.
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, warnakan ikut warna kesukaan, kemudian masukkan adunan berwarna tadi ke dalam piping bag.
  • Paipkan adunan ke dalam mangkuk kertas hinggap aras separuh, kemudian masukkan filing (piping is the easier way) kemudian paipkan lagi adunan sehingga hampir penuh paper cup tuu.(boleh guna warna yang berbeza kalau suka a.k.a kalau rajin)
  • Buatkan dot-dotnya.
  • Kukus pada api sederhana selama 15-20 minit atau sampai masak laa menda alahnyaa..hihi..
  • Siap..!! Tadaaaaaaaaaaa....!!!
Berasak-asak laa dalam tray nih dek takder tray utk letak cup tuu satu-satu..
Tu pasai tak bulat...hahahahaa..but dapat laa dua tray nii plus 'cup malas'
 yang kat bawah niii...



Cup-cup yang gabak ni gara-gara dah malas nak piping masuk dalam cup kecik2 tuu..
Plus masa dah tak mengizinkan, sbb nak pi USM, ada briefing pasal Danish nak masuk skul.

Dan ini adalah habuan yang dah di-ngap! oleh si kecik aku..Nampak sangat punya excited
lepas menahan hasrat berhari-hari lamanyaa..hahahahaa...Ni round satu..siap tapau lagi bawak pi USM..Dan balik pun duk ulang lagi...kagum mak..!! :-)

Ok peeps, have fun on baking as I do since it's really make me feel good..Hilang stress haku kalau layan baking activities just like all these..

Cheers;











No comments:

There was an error in this gadget