...::: Life is Just Full of Colors :::...

Wednesday, August 11, 2010

Amalan Baik Di Bulan Ramadhan

"Jika seseorang wanita menunaikan solat lima waktu, berpuasa sebulan ramadhan, memelihara kehormatannya, mentaati suaminya, nescaya dia dapat masuk ke mana-mana saja pintu syurga menurut kehendakinya." 
What the most that we can do in this holy month of Ramadhan..?? it's too much of stuffs between the one that we wanted to do or the other way round..
This 5 cent entry is intended to share some info that I have in my keeping about the good practise that we can do during this month to get the  pleased from Allah..
1. Niat Kerana Allah

Sebenarnya inilah ibadah tertinggi. Ia meningkatkan ingatan kita kepada Allah dalam apa jua pekerjaan atau amal yang kita lakukan. Bukan sahaja semua ibadah syar'ie menjadikan niat kerana Allah itu sebagai rukun (eg: solat, puasa, haji atau zakat), malah niatlah kerana Allah bila nak pergi kerja, naik kenderaan, makan dan minum, tidur malah ke tandas sekalipun. Niat itu hanya lintasan hati,tidak perlu dilafazkan teratur. yang penting, kita buat kerana Allah - demi-Nya dan kerana-Nya. Niat ini mendorong kita meng-ikhlaskan diri dalam menegakkan agama Allah. Ikhlas di hati ini, tiada yang tahu kecuali Allah - dan Dialah Yang Maha Mengetahui seikhlas mana kita.

Baik juga ditambah doa memohon kebaikan dari apa yang kita nak lakukan itu. Lafazkan Bismillah di lidah untuk memulakan amal dan tugas tersebut. Insya Allah, niat dan lafaz Bismillah ini akan mengingatkan kita pada Allah, dan takut untuk melanggar larangan-Nya. mana ada orang berani berjudi, minum arak atau ponteng kerja - diniatkannya kerana Allah.. ada ??

2. Tasbih - Subhanallah. Kalimah ini amat mulia untuk diucap, seperti ayat ke 83 Surah Al-Waqiah: "Maka bertasbihlah kepada Tuhanmu yang Maha Agung", juga ayat pertama Al-A'la: "Dan bertasbihlah (persucikanlah) nama Tuhanmu yang Maha Tinggi".

3. Tahmid - Alhamdulillah.

4. Takbir - Allahu Akbar.

5. Tahlil - La ilaha illallah.

6. Hauqalah - La haulawala quwwata illa billah.

7. Istighfar - Astaghfirullah.

8. Salawat - Allahumma sholli 'ala Muhammad.

9. Doa
Berdoalah, mintalah apa jua sekehendak kita, walau mengadukan gatal di hujung telinga pada-Nya, atau kehilangan sebelah selipar. Sebaiknya doa meliputi dua perkara: mohon kepadanya segala kebaikan dan mohon perlindungan-Nya dari perkara yang tidak disukai. Cara berdoa: mulakan dengan memuji Allah (Alhamdulillah ...), salawat, ...(doa) ... dan ditutup dengan salawat serta memuji Allah. Allah berfirman: "Berdoalah kepadaku, nescaya Aku memperkenankannya."

Jangan berputus asa berdoa, doa itu tugas kita dan selebihnya serahkan pada Allah SWT. Elakkan mudah kecewa jika doa tidak terkabul, Allah telah mendengarnya. Cuma Dia sayangkan kita, Dia suka kita mengadu padanya. Tetap ada rahmat dan anugerahNya, jika tidak di dunia tentu disimpan-Nya di akhirat nanti.

10. Membaca Al-Qur'an - kelebihan yang tiada tolok bandingnya. Jika sesuatu amal itu diberi 10 pahala ganjaran, membaca satu huruf Al-Qur'an sudah bernilai 10 pahala. Nabi menyatakan, "Alif Lam Mim (eg: awal Surah Baqarah) itu bukanlah satu huruf, tetapi tiga huruf". Bacaan "Qul huwaLLahu Ahad" - ayat pertama Surah Al-Ikhlas itu sahaja mengandungi 11 huruf. Jika ikhlas membacanya, 2-3 saat dah dapat 110 pahala kebaikan. Senang kan?

10.  Memberi salam - Assalaamu'alaikum.
Nabi kata: "Allah itu As-Salaam (Maha Sejahtera. Maka sebarkanlah salam di kalangan kamu." Bukankah baik kita saling mendoakan orang Islam lain dengan kesejahteraan. Dan tentu dia pula akan mendoakan kita pula dengan "Wa'alaikumussalam".  Paling baik, kita beri salam pada orang ramai, dan yang akan membalas salam nanti cukup ramai. Best.
Therefore, you may want to or you can do any kind of the good things even though it is just a little practice.. only thing is to be consistent as that is much better and preferred by our beloved Prophet Muhammad S.A.W compare to doing them so hardly but in the end you left and lack for other that you are suppose to do.. :-)
Selamat beramal
Fadhilat terawikh malam ke-dua: - Diampunkan dosa-dosa orang yang beriman yang mengerjakan Solat terawih berserta dosa-dosa kedua ibubapanya..








3 comments:

Lady of Leisure said...

salam ramadhan..
:)

Imma said...

Hi Lady..
Miss u a lot..lamanyaa tak keep in touch kat blog kan..sorry busy sgt smpi kdg2 tak sempat nak blogwalk and leave comment..huhu..

Tapi still tgk resepi2 best Lady tuu..Ima pon dah lama tak memasak..

Anyway..Salam Ramadhan utk Lady jugak.. :-)

Uncle Lee said...

Hi Imma, was at Drama Mama's place noticed your callsign.
You in Bayan Lepas, Penang. I have always loved Penang, especially Gurney drive. For makan in the evenings.

Regret my bahasa sebelum Merdeka, very rusty....
You have a great looking family there.
Oh ya, I love your hubby's hair cut, aircond style...very nice.
Anyway, you have a pleasant bulan puasa, and keep a song in your heart, best regards, Lee.

There was an error in this gadget