...::: Life is Just Full of Colors :::...

Sunday, August 8, 2010

Petua Menasihati Yang Tersayang..

I got this petua HARI INI from one of my very good friend's blog, Adha..we used to advise each other since we knew each other. She is such a good person as I knew her a long time ago..

Well, it is much useful to me since I was in such a bad mood these days..I just can't stand for this long for little boy to be the one of innocent fellow to get the trace of my angers..tsk tsk tsk..but I did not meant to be that way but only I feel he has reach to the terrible two stage..sangat menduga kesabaran..

Therefore, i really love to share this with all readers too instead to make it as a great ever tips for myself in educating and advising my boy or even my two boys that I have..

Come and get it for the sake to benifit us as mommies and wifey.
What we may want or need to do is.. 
1. Semasa anak atau isteri/suami kita sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya (sub-conscius mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke
ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati. 


3. Semasa ibu jari di atas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al-fatihah. Kemudian terus dengan berzikir di dalam hati dan jangan putuskan zikir anda. 

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda. 

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan anda berjaya dengan kaedah ini.

Sama-samala kita berusaha ke arah kebaikan..Amin..
Thaks a lot Adha..InsyaAllah..semoga apa yang kita usahakan menerima keredaan dan keberkatan dariNYA..

Sharing is caring anyway.. :-)







3 comments:

Drama Mama said...

haaa baisa lah budak2 tengah membesaq. time ni memang nak hangiiiin ja ngn depa! ka imma dok hangin sebab ada apa2 dalam perut nih? hehehhe

btw, sometimes dok buat gak yang ni. this is among cara2 hypnotise aritu tengok kat TV. one thing about it, you can't use negative words e.g JANGAN, TAK..etc. sebab our subconscious mind cannot process those negative words, so kalau nak kata jgn naughty tukar to be a good boy etc.

it works with irfan! tapi kena rajin buat baru jadi. hehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Imma said...

Thanks Bai for the advise too..
InsyaAllah akan diusahakan sbb Boboy nih belom masuk 2y.o but dah reach to terrible two stage..geram kdg2 smpi nangis sbb tak sanggup nak marah dia... :-(

adcom said...

betul tu imah...kdg2 smpi nangis sebab menahan rasa marah + geram ni...hehe...

kadang bila dh termarah, menyesal plak...huhu...

There was an error in this gadget