...::: Life is Just Full of Colors :::...

Wednesday, September 14, 2011

Lontong ala Jawa Resepi Mak

Hari ni nak mengabadikan resipi turun-temurun rendang mak yang selama nii tolong pesiang-pesiang and potong-potong bahan nak masak jaa..tolong makan and tolong kemas..tapi this year around punya raya kena masak sendiri sebab kena beraya di rumah MIL..


It's indeed simple dish to be prepare and here I share it to all..Dengan izin mak..ahaks..jom kita tengok bahan-bahan dan camna nak masak...tobat senang nak buat..sungguh tak tipu..! :-D

Mintak mahap laa noo..amik pic teruih dari periuk..muahahahaa.. :-D
ni kira in the mids laa..sementara nak masukkan santan pekat, su'un and tahu kering...

Bahab-bahan:
- Bawang merah & bawang putih (tumbuk halus)
- Ikan bilis (tumbuk halus)
- Udang
- Lengkuas (hiris)
- Kunyit Hidup (tumbuk halus)
- Santan
- Carrot (potong dadu)
- Kacang panjang (potong 1")
- Tempe (potong dadu)
- Kentang (potong dadu)
- Su'un & tahu kering 
- Tahu basah (potong dadu)
- cili hidup & cili api (hiris)
- Asam keping


Camna nak sediakan?
Sebenarnya nak sediakan / masak tuu senang jaa..semua tuu rebus jaa ngan santan..then sambil laa kacau2 sebab tak mau bagi santan tuu berbiji2..then nak masak bahan2 cam carrot semua tuu..ikut laa mana yg cepat lembut tuu..masuk laa lambat sikit..okeyh..aci tak instruction yang macam gini..kalau nak tanya apa2..leh laa leave comment and your link kat sini..nanti kita reply yep..hihi..


Happy cooking!

Cheers;







No comments:

There was an error in this gadget