...::: Life is Just Full of Colors :::...

Wednesday, September 21, 2011

Sweet Sour Layer Cake

Before I get forget to eternalize this piece of excerpt for my own future references and sharing as well as for all of us, I would better do it now as since over the past few days there were so many things that came and postpone the desire to do so...

Tak dak apa..cuma nak kongsi pengalaman of doing things during my bored free time. I had end up my mind last week during the holiday with this story and here you go the result...I had once made this steamed layer cake some long time ago but too bad I forgot to write on the recipe here and now I got it immortalized..





Skrg jom kita blajaq camna nak buat as this is kind of my trial again to bake it since my last time baking it when I was performing my teaching practicum in October 2009. Jom jom jom tengok...


Bahan-bahan:
Buttercup
1/2 cawan gula (kisar halus)
1/2 tin susu pekat manis
6 biji telur gred A
1 1/2 cawan biskut cream cracker (kisar halus mcm tepung)
Asam manis ( yang macam syiling tuu )
1 sudu teh Esen vanila
Pewarna


Cara menyediakan:

  • Pukul buttercup dengan gula sampai sebati
  • Masukkan telur satu per satu dan pukul hingga sebati
  • Masukkan esen vanila dan tuangkan susu pekat, pukul perlahan hingga sebati
  • Masukkan biskut crema cracker yang telah dikisar halus tadi, dan kacau perlahan-lahan hingga semua adunan bercampur rata
  • Asingkan kepada 3 atau 4 bahagian (bergantung kepada berapa warna lapisan yang diingini) dan warnakan setiap satu
  • Sapukan loyang pembakar dengan butter dan mulakan melapis lapisan yang pertama. Susun asam manis dan kukus selama 15 minit.
  • Teruskan dengan lapisan yang kedua dan seterusnya berselang seli warna dan susun asam manis seperti di langkah (6) (Lapis yang dah dikukus dan di susun dengan asam manis)
  • Dah selesai kukus, sejukkan kek sebelum dipotong

Till then, and have a nice baking moment..
Cheers ;-)







No comments:

There was an error in this gadget