...::: Life is Just Full of Colors :::...

Sunday, December 6, 2009

Daging Korban..!! Part 1

This time around I feel like sharing out the cooking variety..Since now is the raya haji season and kat dalam freezer tuh masih tak habis2 lagii daging korban yang dapat masa raya few days back..and therefore masakan pon semua berunsurkan daging jer laa..And here you go the 1st round of it..

Daging Masak Kicap / Hitam (utk 1 kg daging):
5 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga
3 sudu rempah daging
kicap pekat (ikut kesesuaian sendiri)
1kg daging (dipotong nipis)
sedikit daun bawang + daun sup
sebiji bawang besar (dipotong kasar)
  • Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga dengan 3 sudu minyak masak
  • kemudian bawang merah and bawang putih, kacau hingga naik bau
  • masukkan rempah dan kicap dan daging
  • masukkan air utk lembutkan daging
  • masak hingga daging lembut
  • Sesuaikan rasa garam and penambah perisa (optional)
  • hiaskan mengikut kesukaan sendiri (i used to have tomatoes, carrots and friend potatoes)
  • taburkan bawang besar, daun bawang + daun sup di akhir sebelum angkat.
  • Hidangkan
I bet it would be the lovely meal for you with your love ones :-)
I love to prepare all the simple dimple meal but the most important is to have the great taste of it..yummy..







2 comments:

Lady of Leisure said...

wow.. thanks for sharing.. dah lama i dok cari resepi daging masak hitam ni.. makan dengan nasi putih atau nasi minyak pun sedap ni kan..

Imma said...

Lady: sama2..serasi jer mkn ngan apa2 pon..ns tomato pon sdp gaks..simple jer bahan2 dia..sng nak dpt..

There was an error in this gadget