Daging Masak Kicap / Hitam (utk 1 kg daging):
5 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga
3 sudu rempah daging
kicap pekat (ikut kesesuaian sendiri)
1kg daging (dipotong nipis)
sedikit daun bawang + daun sup
sebiji bawang besar (dipotong kasar)
2 ulas bawang putih (hiris)
bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga
3 sudu rempah daging
kicap pekat (ikut kesesuaian sendiri)
1kg daging (dipotong nipis)
sedikit daun bawang + daun sup
sebiji bawang besar (dipotong kasar)
- Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga dengan 3 sudu minyak masak
- kemudian bawang merah and bawang putih, kacau hingga naik bau
- masukkan rempah dan kicap dan daging
- masukkan air utk lembutkan daging
- masak hingga daging lembut
- Sesuaikan rasa garam and penambah perisa (optional)
- hiaskan mengikut kesukaan sendiri (i used to have tomatoes, carrots and friend potatoes)
- taburkan bawang besar, daun bawang + daun sup di akhir sebelum angkat.
- Hidangkan
I love to prepare all the simple dimple meal but the most important is to have the great taste of it..yummy..
2 comments:
wow.. thanks for sharing.. dah lama i dok cari resepi daging masak hitam ni.. makan dengan nasi putih atau nasi minyak pun sedap ni kan..
Lady: sama2..serasi jer mkn ngan apa2 pon..ns tomato pon sdp gaks..simple jer bahan2 dia..sng nak dpt..
Post a Comment