...::: Life is Just Full of Colors :::...

Thursday, December 10, 2009

Daging Korban..!! Part II

Seronok memasak-masak nii sbnrnyaa..Imma suka buat mcm2 resepi..kdg2 tya2laa dgn makcik..tok sedara laa..kawan2..and of course my sifu is my mom.. ;-) Apa pulak utk kali nii..stok daging korban lagi..hehehee

Daging Masak Black Pepper
1/2 sudu besar jintan manis (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam
1 biji bawang besar (tumbuk halus)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 sudu sos lada hitam (optional)
bawang besar (dipotong bulat)
carrot
daun bawang + daun sup
2 biji tomato
Jom masak..macam mana..??
  • panaskan 4-5 sudu minyak sayuran, masukkan jintan manis yang telah ditumbuk, tumis sehingga naik bau
  • masukkan bawang besar, bawang merah dan bawang putih yang telah diutumbuk halus dan kacauu sehingga berbau harum tumisan
  • masukkan lada hitam dan kacau sehingga rata, masukkan daging
  • tuang 2-3 cawan air utk merebus daging dan rebus sehingga daging lembut
  • masukkan carrot dan biarkan mendidih
  • masukkan tomato dan kacau
  • akhir sekali masukkan daun bawang + daun sup, kacau rata dan matikan api
  • tutup periuk segera sebelum dihidangkan
  • menu sedia utk dihidang
yeaaa...SELAMAT MENCUBA

* actually, daging boleh digantikan dgn ayam jugak bagi sesapa yg kurg minat dgn daging, and for those yg body conscious and don't really take beef, can change it with chicken..and here you go the looks, baru buat 2 hari lepas.. ;-) ~wink~
But bear in mind, ayam tak perlu rebus lama2 macam daging tao..nanti lebur isi dia..and klu taknak ayam jadi lembik sgt, gorg dulu suku or separuh masak mcm Imma buat ni..

HAPPY COOKING..!!
~cheers~







4 comments:

Drama Mama said...

menarik ni. ingat nak buat nasi ayam arini tapi nak tukar plan la bole tak. buat black pepper senang sikit (padahal sup nasi ayam dah buat) hahahah

tapi kan imma, compare to chicken, masak black pepper ni buat daging lagi sedap la from my point of view ler :-)

Imma said...

Boleh..tukaq jaa..hehehee..sup tuh additional..so takpa.. :-)

Aa ahh Bai..daging lagi bess..imma suka daging lagi compare to chicken..fadzil suka sgt mkn daging black pepper..ada lagi 1 round stok daging dlm freezer tuh, xtau nak masak apa..nanti dah jadi, ada laa post kat sini ;-) that day buat ayam masak rose, nanti imma post the recipe erk.. ~wink wink~

Lady of Leisure said...

imma sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa....
daging korban ni kalau imma nak tau lady tak dapat rasa pun lagi huhuhu...

Imma said...

Lady..yer ker..alaa..siannyaa..next year nyer raya haji dtg Penang erk..pastu singgah umah Imma..i'll make for you.. ;-)

There was an error in this gadget