...::: Life is Just Full of Colors :::...

Tuesday, January 19, 2010

Ayam Goreng Rempah

Bahan-bahan:
ayam dipotong saiz sederhana
bawang putih
halia
jintan manis
serbuk pati ayam
rempah kari daging
bawang besar (potong bulat)

Cara nak masak:
  • Tumbuk lumat bawang putih, halia and jintan manis.
  • gaulkan rata pada ayam.
  • masukkan serbuk pati ayam dan rempah daging.
  • masukkan sedikit garam dan tuang sedikit kicap manis
  • perap 15-30 minit
  • goreng dengan api sederhana
  • Setelah semua ayam siap digoreng, tapis dan asingkan minyak
  • ambil sisa gorengan dan tumiskan bersama bawang besar yang telah dipotong bulat
  • Setelah bawang sederhana layu, tuangkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata
  • Ayam goreng sedia dihidang. Tadaaa.....
*
*
*
*
*
*
*
*
poyo jaa macam laa bess..but memang best pon hokeyh..!! no doubt ~ehehehee~
Actually, this was the course for last night dinner for my dear Mr.Hubby..Boleh laa ala2 malas nak pikir apa nak masak kann..Just took out what ever that I have in the fridge, olah laa sikit2 then these what we had for last night dinner. And Boboy tak bole lepas dgn fish ball soup with vege kegemaran dia..








4 comments:

Drama Mama said...

haaaaaaaa nyum nyummm! our fave dish ni. kalau kat umah mak makan ngn kicap pun bole, tapi kalau untuk amin yang ni kira side dish la. kena ada main dish kuah..aish.

Lady of Leisure said...

berempah kita hari ni ey... lady udang goreng berempah imma lak ayam goreng berempah... looks yummy ayam goreng berempah ni.. buat makan dengan nasi putih sedapnya...

Imma said...

Bai:
hmm..ni jaa laa yg larat utk dinner smlm..but still laa ada kuah..kuah sup fishball ngan sayoq campoq utk ima ngan boboy..so klu amin kira ok tak ngan kuah camtuu..? hehehhee..

Imma said...

Lady:
ini menu mlm td punya dinner laa..hari ni memang tak masak..xder mood plus xder bahan nak masak sbb tak pegi membeli..huhuu..so hari ni mkn apa jer yg ada dari tukang masak.. :-P

p/s: ada menu ikan kembung stim..itu last few days punya laa..nanti Imma post kat blog erk..but nak laa resepi udang rempah dari Lady yerk..makasihh..

There was an error in this gadget

Blog Archive