Bahan-bahan:
2 ulas bawang merah (tumbuk lumat)
2 ulas kecil bawang putih (tumbuk lumat)
300g med size udang galah
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh serbuk perisa ikan bilis
10 ekor ikan bilis (tumbuk lumat - utk rasa spt belacan)
sedikit daun bawang + daun sup
bawang besar (dipotong bulat)
cili api (dibelah dua)
Camna nak masak..??
2 ulas bawang merah (tumbuk lumat)
2 ulas kecil bawang putih (tumbuk lumat)
300g med size udang galah
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh serbuk perisa ikan bilis
10 ekor ikan bilis (tumbuk lumat - utk rasa spt belacan)
sedikit daun bawang + daun sup
bawang besar (dipotong bulat)
cili api (dibelah dua)
Camna nak masak..??
- tumiskan bawang merah dan bawang putih dan ikan bilis
- masukkan cili dan kacau rata sehingga cili masak & naik bau
- tuangkan sos cili, sos tomato, dan sos tiram
- masukkan serbuk perisa ikan bilis dan kacau kesemuanya sebati
- masukkan udang dan cili padi dan kacau rata dan biar hingga mendidih dan udang masak
- masukkan bawang yang telah dipotong bulat bersama daun bawang + daus sup dan kacaurata
- matikan api dan udang sedia dihidang..hmm yumm yumm..
4 comments:
waduh udang lagi.... i baru beli udang weekend baru ni... tak dimasak lagi boleh la i try resepi ni nanti thanks for sharing...
pedas2 ni sedap kan esp ada cili padi belah dua tu, ngan cili2 nya i makan... fuh sedap ni, i can imagine..
i yg dok deco2 tu sbb takde keje wakaka... :D
haaa Lady..tp Lady masak lagi laa bess..tgk jer laa all your masak2 post..kalah laa Imma..I give the sifu crown to u kayh..! ~wink~
Sedapnya..dah la akak ni hantu udang..pantang nampak..mesti nak..
nampaknya kena try lah ni..mengancam sungguh..
Azmiezas: haaa..wajib laa mencubanyaa..tp Ima buat sesimple mungkin..nak cepat kan..sbb lepas maghrib baru mula memasak..nak dinner pkl 8..heheh..Haruslaa takde deco2 yg cantik2 mcm Lady buat..heheh...
Post a Comment