Bahan-bahan:
1 sudu besar mentega
10 ulas cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar sos tomato
200 gm cendawan tiram
600 gm udang (med size)
sedikit daun bawang dihiris halus
1 sudu besar mentega
10 ulas cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar sos tomato
200 gm cendawan tiram
600 gm udang (med size)
sedikit daun bawang dihiris halus
Jom masak:
- Cili kering, bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus
- Panaskan mentega pada api sederhana
- Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau
- Masukkan 2 sudu besar sos tomato
- Kacau hingga sebati dan masak, masukkan udang dan gaul hingga separuh masak
- Sesuaikan rasa dgn garam (penambah perisa kalau nak)
- Masukkan cendawan dan bawang yang dihiris tebal
- Gaulkan sehingga udang masak
- Matikan api dan taburkan rata daun bawang dan gaulkan
5 comments:
argh sedapnya makan dengan nasi putih.. i pun suka ni hehe.. fav sambal tumis udang..
kalau rajin memasak esok nak kene buat lah..
hehe..
hurm...nampak sedap nih...nanti leh cuba..:)
Lady, kalau sambal tumis udang, dia berkuah..ini kering jer..hehe..but my fave too udang pedas and sambal2 nih..hhuhu...yummmy..
i see.. sedapnya.. i dah bawak kuar udang nak masak tadi tapi hubby ajak keluar pi gunting rambut... terpaksa la simpan balik udang tu hihi...
xper Lady..esok masih ada..yea yea..
But I have started with my 12 days challenge with JM5..harap2 berjaya... ~buwekk~ tp harap sgt laa..huhuuu
Post a Comment